fallback

Фед укрепва оценката си за икономиката, остявайки лихвите до нулата

Според централната банка рисковете намаляват, като месечните покупки на активи остават на равнището от 120 млрд. долара

21:49 | 28.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководството на Федералния резерв укрепи оценката си за икономиката в сряда и сигнализира, че рисковете намаляват, оставяйки основната лихва близо до нулата и запазвайки темпа на покупки на активи на ниво от 120 млд. долара месечно.

„На фона на напредък при ваксинациите и силна подкрепа при политиките индикаторите на икономическата активност и заетостта укрепват“, се казва в позицията на Федералната комисия по отворения пазар, цитирана от Bloomberg. „Секторите, които са най-неблагоприятно засегнати от пандемията, остават слаби, но показват подобрение. Инфлацията се ускори, отразявайки до голяма степен преходни фактори“, се казва още в позицията.

От Фед посочват също, че „рисковете за икономическата прогноза остават“, което е смекчаване на досегашния тон, когато се казваше, че пандемията представлява „значителен риск“.

Пауъл и неговите колеги заседаваха на фона на растящия оптимизъм за американското възстановяване, подпомогнат от продължаващата кампания по ваксиниране в страната и агресивната парична и фискална подкрепа. Очаква се президентът Джо Байдън да представи нов план за 1,8 трлн. долара за разширяване на достъпа до образование и детска грижа в реч по-късно в сряда.

Но в същото време новият пик на пандемията в някои части на света хвърля сянка върху световните прогнози за растеж, давайки на централната банка причини да не бърза с оттеглянето на подкрепата. От Фед не се притесняват твърде много за ускорението на инфлацията, посочвайки, че скокът на цените миналия месец е бил по-висок заради свързания с пандемията спад за март 2020 г.

Решението на Федералната комисия по отворения пазар от сряда е единодушно.

Ръководството на банката повтори, че няма намерение да променя темпа на покупка на облигации, докато няма „значителен по-нататъшен напредък“ по целите за заетост и инфлация. Целевият обхват на основната лихва по федералните фондове остава на ниво от нула до 0,25%, където се намира от март 2020 г.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че възстановяването е „неравно и далеч от завършено“. Въпреки че посочи възможността натискът на инфлацията да се усили през идните месеци, тези „еднократни увеличения на цените е вероятно да имат само преходен ефект върху инфлацията“, посочи той, цитиран от CNBC.

Паул добави, че все още не е дошло време да се говори за ограничаване на приспособителната политика, включително покупките на активи.

„Ще е необходимо известно време, преди да видим съществен по-нататъшен напредък“, каза той.

Според проучване на Bloomberg американската икономика ще нарасне с най-бърз темп от три десетилетия през тази година, като Фед се очаква по-късно през 2021 г. да обяви, че ще започне постепенно да забавя темпа на покупки.

Ръководството на централната банка подкрепя експанзионистичната фискална политика с довода, че милиони американци все още са безработни и може да останат такива за по-дълъг период, ако не намерят скоро работа.

В същото време от срещата си през март членовете на Комисията по отворения пазар наблюдават продължаващия ръст на индекса S&P 500. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която записа силен ръст през първото тримесечие, се стабилизира на ниво около 1,6%. От своя страна през март пазарът на труда в САЩ е прибавил най-много нови работни места от седем месеца насам.

По думите на Пауъл този напредък е излизане от дълбоката дупка на пандемията – процес, който миналия месец той определи като „неравен и далеч от завършване“.

* Материалът е допълнен с коментар на Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
fallback